27 Kasım 2014 Perşembe

Eserin Adı : Adem'in Öyküleri
Eserin Orjinal Adı : Tales of Adam
Yazar : Daniel Quinn
Yayınlanma Tarihi ve Yeri : 2006,İstanbul
Yayın Evi : Klan Yayınları
Türü : Kişisel Gelişim, Din, Öykü
Sayfa Sayısı : 104
Puanım : 3.5
Konusu : Daniel Quinn'in ödüllü eseri "İsmail" ile okurlar, kitapta anlatılan ruhsal boyuta yalnızca kaçamak bir bakış attılar. Quinn, uzun bir bekleyişin ardından, insanın nasıl insan olduğunu anlatan yedi adet kısa ama etkileyici öykü aracılığıyla bu ruhsal boyut ile tanışmamızı sağlıyor.
Burası, yalnızca animist gözlerle görülebilecek bir boyut: Hayvanlar ve bitkiler için olduğu kadar insanlar için de dost bir dünya. İnsanların açlık ve acının eşiğinde diğer canlılardan kaçtıkları değil, bir arada barış içinde varoldukları bir dünya. Ve bu dünyada tüm varlıkları, tanrının ellerinde başlayıp yine onun ellerinde biten ve varoluş amaçlarını yerine getirdikleri yolculuklarını yapıyorlar.

Bir avcı-toplayıcı olan Adem, insanlık tarihinin dönüm noktasında duruyor ve oğlu Habil'e bilgeliğin armağanını sunuyor. Birlikte, çevrelerindeki doğal dünyayı gözlemliyor, av ve avcının, rüzgar ve denizin eylemlerinden öğreniyorlar. Adem, öyküler ve masallar aracılığıyla oğluna, çevresindeki dünya ile nasıl uyum içinde yaşayacağını ve bu sayede 'Yaşam Kanunu'nu nasıl anlayacağını öğretiyor. Onların dünyası kayıp bir dünya değil. Tıpkı bir zamanlar olduğu kadar gerçek bir dünya - elbette görecek gözleri olanlar için!

Kitap Hakkındaki Yorumum :

Adem'in oğlu Habili alarak ava çıkması ve bu avlar esnasında kendisine hayata dair dersler, hikayeler anlatmasından oluşan bir kitap. Kişisel gelişim noktasında bilgiler içeren kitapta, doğaya, hayvanlara saygı, yiyebileceğin kadar avlanmak, fazlasını biriktirmemek. Soğuğun aslında bizim beynimizin bir oyunu olduğunu anlamamız gibi pek çok oldu hikayeleştirilerek anlatılıyor. Kendileri bir hikaye iken, her hikayenin içinde ayrı bir hikaye de yer alıyor. Değişik ve öğretici bir kitap olmuş. Yazarın bu bilgileri verirken Adem ve Habil gibi yaradılışın en temel iki figürünü kullanması da bu olguları yaradılışımızın temel taşı haline getirmeliyiz mesajını vermesi açısından olumlu. Hafif, kolay anlaşılır bir kişisel gelişim kitabı. Okumanızı öneririm. İçerisindeki resimler de ayrı bir tat katmış. Büyüklere yazılan kitaplar da pek böyle resimler görmesek de, kitap okumktan pek hoşlanmayanlar için kolaylaştırıcı unsur olabilirmiş gibi görünüyor. Keyifli okumalar Dilerim.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder