18 Kasım 2014 Salı


Eserin Adı : Satranç
Eserin Orjinal Adı :
Yazar : Stefan Zweig
Yayınlanma Tarihi ve Yeri : 2013, İstanbul
Sayfa Sayısı : 75
Puanım : 5
Konusu : Mirko Czentovic, dünyaca ünlü satranç şampiyonudur ve iyi kalpli bir papaz tarafından tarafından yetiştirilmiştir. Çocukluğunda çok sessiz, üşengeç ve tembel olan Mirko tek bir şeyde çok iyidir: satranç. Bu oyuna mzel bir yeteneği vardır ve bu yeteneğini kullanarak Dünya Satranç Şampiyonu olmuştur. Doktor B., Avusturyalı bir göçmendir ve gençliğinde Naziler tarafından esir olarak tutulmuştur. Bu zor döneminde hayata tutunabilmesini tek bir şeye borçludur: satranç. Fakat daha sonra geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle bir daha asla satranç oynamamaya karar vermiştir.
Czentovic ve Doktor B.'nin yolları, New York'tan Buenos Aires'e giden büyük yolcu gemisinde kesişir. Gemideki diğer yolcular satranç partisi düzenlemektedir. Czentovic ve Doktor B. birbirlerine rakip olurlar ve yolculuğu ilginç kılacak, herkesin nefesini kesecek bir satranç düellosu başlar.

Kitap Hakkındaki Yorumum :
Çok etkilendiğim bir kitaptır. Bir kitabın sayfalarca uzunlukta olmasının gerekmediğini kısacık bir kitabın da müthiş bir etki bırakabileceğinin en güzel örneklerinden birisi. Psikolojik yönü inanılmaz ağır basan, satranç zehirlenmesi hastalığının cidden olabileceğine beni inandıran harika bir kitap. Yazarın hayat öyküsünden ayrıca etkilendiğimi de burada belirtmek isterim. Karısıyla birlikte artık dünyanın hayal ettiğimiz gibi bir yer olacağına inancımız kalmadı düşüncesiyle intihar etmesi, kitabı okurken bunu bilmek ayrı bir derinlik katıyor esere. Savaşın korkunç gerçekliğiyle bir satranç tahtasının etrafında bizi yüzleştirmesi, insani duyguların bir çoğuna tek tek basması kitabı ilginç kılan özelliklerden bir tanesi. Mutlaka okunmalı.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder