15 Ocak 2015 Perşembe

Eserin Adı : Ruj Ormanı
Eserin Orjinal Adı : Lipstick Jungle
Yazar : Candace Bushnell
Yayınlanma Tarihi ve Yeri : 2006,İstanbul
Yayın Evi : Artemis
Türü : Roman
Sayfa Sayısı : 528
Puanım : 3
Konusu : Neden kadınlar da erkekler kadar başarılı olmasın? İyi de başarıya ulaşmak için ne yapmak gerekiyor?Bir kadın başarılı bir kariyer, mutlu bir evlilik ve güzel bir çocuk, yani her şeyi bir arada istiyorsa, ne tür mesleki fedakârlıklar yapması gerekir?Başarılı kadınlar kötü insanlar mıdır?Ruj Ormanı, hayatında erkeklerin yerine başarıyı ve gücü koyan kadınların romanı. Bir meydan okuma gösterisi. Modacı Victory Ford, sinemacı Wendy Healy ve yayıncı Nico O'Neilly. Bu kadınlar moda, sinema ve yayıncılık dünyasından. 

Kitap Hakkındaki Yorumum :

Kitap üç başarılı olmuş kadının dünyasına ışık tutuyor. Aslında başarılı olmanın bu başarıyı kaybetme korkusuyla birlikte geldiğine de. Dünyayı biraz tersine çevirmiş gibi, erkekler çalışmamayı tercih ediyor, kadınlarsa çalışıp eve bakıyor. Tabii New York sosyetesi ve iş yaşamındaki yükselme hırsı ve tüm bunların yanında, zengin, şımarık, hesapçı ilişkiler ağını da bol bol serpiştirmeyi ihmal etmeden. Bu noktada, özentilenmeye açık olan bu hayatların defolarını bol bol göstererek, erkek ve kadına dair ilişkiler ağını ortaya seriyor. Erkeksileşmiş kadınlarla, kadınlaşmaya doğru hızla evrilen erkeklerin hayatlarını ve roller değişse de, kazanılan paralar trilyonları geçse de, insanın yine insan olduğunu ve yaşanan duygular yönünden hiç bir statü farkının olmadığını vurguluyor. Bu noktasıyla, janjanlı diyebileceğimiz hayatların üzerinden bir sorgulamaya girip, o hayatların basit bir hayata göre olanaklarla dolu olsa bile daha çekilmez olduğunun da altını çiziyor.  Kadına başarılı olma şansını sınırlamayı sürdürürken, trilyonlar kazananların klübüne kadınların alınmadığını, aslında hala kadına karşı ayrımcılığın sürdüğünü de gösteriyor. 
Kısacası, ilişkilere, zenginliğe ve bunun getirileri olan ruj ormanlarındaki savaşa dair okumak isteyebileceğiniz eğlenceli, ama bazı zamanlar detayların içinde boğulduğunuzu hissedeceğiniz bir kitap. Moda, film dünyası, dergi yöneticiliği gibi hususların arkasına saklanmış başarılı ama mutsuz, başarılarına tutunmaya çalışan ve bu sebeple bunu kaybetme korkularıyla boğuşan, hayatın mutsuzluğunu iş yaşamındaki tatminlerde arayan, cinselliğini değil zekasını ön plana çıkarmış yeni kadının gücünü bol bol göreceğiniz bir eser. Keyifli Okumalar Dilerim.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder