28 Şubat 2015 Cumartesi

Eserin Adı : Bardo Kusursuz Yer
Eserin Orjinal Adı : 
Yazar : Bruno Portier
Yayınlanma Tarihi ve Yeri : 2014,İstanbul
Yayın Evi : Maya Kitap
Türü : Kişisel Gelişim
Sayfa Sayısı : 190
Puanım : 4
Konusu : Dünyanın en etkili ve değerli spiritüel metinlerinden olan Tibet'in Ölüler Kitabı'nın muhteşem bir edebi yorumu. Portier'in romanı hayat, aşk ve ölüm hakkındaki en derin sorularımıza cevaplar arıyor.
Annie ve Evan, hep hayalini kurdukları Himalaya tatiline sonunda çıkar ama feci bir kaza her ikisini de bambaşka yönlere sürükler. Bu kazadan sonra, bildikleri hayatın tek hayat, ölümün de yalnızca bir son olmayabileceğinin farkına vardıkları ve hepimizin kendisinden bir parça bulabileceği bir kabulleniş öyküsü ve arınma yolculuğu başlar.

Simyacı, Siddharta ve Martı Jonathan Livingston gibi ilham verici klasikleri hatırlatan Bardo, hayatı ve dünyadaki yerimizi algılayışımızı derinden sarsacak bir hikâyeyi, insana mutluluk veren bir anlatımla sunuyor. Bu ilham verici roman, herkesin bilgeliğe ve ruhaniliğe duyduğu açlığı giderecek.

Kitap Hakkındaki Yorumum :

Tibetin Ölüler Kitabının orjinal (Bardo Thodol Chenmo - Bardo Esnasında Duyarak Özgürlüğü Kavuşma) adından yola çıkarak yazılmış romanda, ölümden sonra kişinin başına gelenleri anlatan Tibetin Ölüler Kitabının zor anlaşılan metinlerinin açıklaması yapılmaya çalışılmış. Sevgilisi Evan ile Hindistan'ı gezmeye gelen Annie bir motor kazasında ölür, sevgilisi Evan ise yaralıdır. Aniden ortaya çıkan yaşlı bir adam, Annie nin geçiş yapabilmesi için bir ayin yapmaya başlar. Bardo bir ara hal, ara dünya ya da ara demektir. Bardolar bir insanın kendi varoluşu süresince derin şüpheye düştüğü ve sıkıntı yaşadığı dönemlerdir. Bu geçici dönemler, farkındalığın artması ve özgürlüğe kavuşmak için birer fırsat sunar. Budizm'in tibet ekollerine göre tam bir hayat döngüsü dört ile altı bardo dan oluşur. İlk Bardo, ana rahmine düştüğümüz andan itibaren ölüm anımıza dek devam eder. İkinci Bardo bunun bir sureti olan rüya durumudur. Üçüncü bardoyu meditasyon yapanlar tecrübe eder. Ölüm ve onu izleyen günler de diğer üç bardoyu içerir. Bunların ilki ölüm sürecinde ortaya çıkar: bu, ölümden önceki an'ın bardosudur. Sonra gerçeklik bardosu gelir, dharmata (öz ya da esas doğa) da denen bu bardo herkese "kusursuz" bir ışıltı anı sunar ama yalnızca birkaç kişi bunun farkına varabilir. Sonuncusu ise yeniden doğuşa yol gösteren, yeniden doğumun ya da oluşumun bardosudur. Bu süreç enteresan bir şekilde romanlaştırılarak işlenmiş. Kişinin öldükten sonra girdiği haller, ölümü kabullenememesi, hayatının sorunlu anlarını ziyaretleri hep bir kahramanın gözünden anlatılmış. Özellikle yeniden doğuş bölümünde enteresan bilgiler veriyor. Kaç dünya olduğu, bunlardan hangisine gideceği, rahme girişin nasıl olduğu, hangi işaretlerin doğduğun yeri ve cinsiyetini belirlediği gibi bilgiler ilginçti. Bu değişik yapısıyla, okunmaya ve incelenmeye değer bir kitap. Keyifli Okumalar Dilerim. Sevgiler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder